L'agricultura es fa forta en la crisi.

23/06/2021
  • Gràfic

Durant els anys de creixement econòmic, l'hostaleria, el turisme o el comerç van gaudir de creixements forts dins de l'economia d'Espanya. No obstant això, la crisi sanitària i econòmica derivada del covid-19 ha provocat un canvi, que possiblement serà temporal, però que és com menys curiós i revelador. Sectors que estaven estancats o mostraven una tendència a la baixa han liderat el creixement i la creació d'ocupació: l'agricultura, l'educació i la sanitat han sumat ocupació i bestiar pes en l'economia.
Ja amb les dades de PIB de 2020 pràcticament tancades es pot veure quin ha estat el comportament de cada sector en el còmput de l'any a través del valor afegit, dades que publica l'Institut Nacional d'Estadística i Eurostat. Cal destacar la desigualtat amb la qual ha afectat la crisi a cada sector del teixit productiu. Desagregant l'economia en deu branques d'activitat gruixudes s'observa que una d'elles va créixer amb força en 2020, enmig de la pandèmia que va enfonsar el PIB un 11%: la branca de "agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca" es va expandir un 4,7%.
El treball en agricultura i ramaderia s'ha considerat fonamental durant la pandèmia (no s'ha vist afectat pels confinaments), la qual cosa, al costat d'un major consum d'aliments de la població durant els períodes de confinament, i les interrupcions d'unes certes cadenes de subministraments exteriors, han permès a l'agricultura i la ramaderia fer-se fortes enmig de la crisi. Tant és així, que aquesta branca d'activitat va representar un 3,4% del valor afegit (el seu pes en l'economia), la xifra més alta des de 2004, més de quinze anys.
En euros, l'agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca van produir 35.196 milions en 2020, la quantitat més elevada des que hi ha registres, una cosa normal perquè l'economia tendeix a créixer i cada any l'agricultura suposa més milions, encara que perdi pes relatiu en el conjunt de l'economia espanyola. En termes d'ocupació, l'agricultura va acabar l'any amb 1,152 milions d'afiliats a la Seguretat Social, uns 7.000 més que un any abans.
La configuració del PIB d'Espanya l'any del covid-19 ha canviat substancialment, ja sigui per obligació (confinaments i restriccions) o perquè en els moments més complicats es tendeix a valorar el que realment és important, impulsant el consum d'aquests béns i serveis: agricultura i ramaderia, educació, sanitat i habitatge.

Font: eleconomista.es

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals