Parasitoides contra el nou cotonet de Sud-àfrica.

4/06/2021
  • Cítrics

Els parasitoides són insectes amb potencial per al control biològic del cotonet de Sud-àfrica (Delottococcus aberiae), una nova plaga que ataca els cultius de cítrics de la península Ibèrica. Aquesta plaga causa un gran impacte negatiu en el cultiu, ja que produeix greus deformacions en els fruits i no es poden comercialitzar, i els seus danys poden afectar fins al 40% de la collita.

El cotonet de Sud-àfrica va ser detectat per primera vegada en el nord de la província de València l'any 2009. Des de llavors, s'ha estès pels cítrics de les províncies de Castelló i València. La primera detecció a Catalunya es va produir en 2018, i actualment hi ha constància d'almenys 14 focus distribuïts per la zona productora de cítrics de les Terres de l'Ebre.

Durant els últims mesos, per encàrrec del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, l'equip d'entomologia del IRTA d'Amposta ha dut a terme la cria d'aquest parasitoide per a alliberar-lo de manera regular en els camps afectats per la plaga. «Com no hi ha parasitoides autòctons eficaços per a combatre la plaga, al juliol de 2019 es va autoritzar la importació de Sud-àfrica, zona d'origen del cotonet, per a realitzar estudis d'especificitat, i recentment s'ha autoritzat la cria i l'alliberament en camp», explica Mª Teresa Martínez, entomòloga i investigadora del programa de Protecció vegetal sostenible.

Recentment s'han donat els primers alliberaments del parasitoide Anagyrus aberiae a Catalunya, concretament en un camp de cítrics del terme municipal de Tortosa.

Aquesta actuació s'emmarca dins d'una estratègia de control biològic que està duent a terme el Departament i que permet reduir l'ús de productes fitosanitaris i obtenir aliments d'una alta qualitat sanitària i mediambiental, ja que la Unió Europea va prohibir ús de l'insecticida més eficaç contra aquesta plaga, el metil clorpirifos. «El parasitoide ataca el cotonet i es reprodueix dins del seu cos, causant la seva mort i fent que emergeixi un nou parasitoide adult», detalla Jose Miguel Campos, entomòlec i investigador del programa de Protecció vegetal sostenible i delegat institucional del IRTA en les Terres de l'Ebre. D'acord amb els antecedents i estudis previs, es preveu que els alliberaments tinguin un caràcter inoculatiu, per la qual cosa una vegada s'alliberin en el camp, les poblacions del parasitoide es dispersin pel agrosistema citrícola i augmentin les seves poblacions per sobre de les del propi cotonet.

El Departament d'Agricultura va informar sobre aquests nous tractaments biològics en el sector dels cítrics a través de la reunió de la Taula Sectorial de Cítrics, el passat 29 d'abril. Actuacions com aquesta s'emmarquen dins d'una estratègia de foment del control biològic i alternatiu que està duent a terme el Departament d'Agricultura i que permet reduir l'ús de productes fitosanitaris i obtenir aliments d'una alta qualitat sanitària i mediambiental.

Així, s'està promovent amb èxit en determinats cultius la lluita alternativa a l'ús dels plaguicides convencionals: la captura massiva, la confusió sexual amb feromones i la lluita biològica (alliberament d'insectes útils o afavoriment de marges reservoris o plantació de plantes refugio d'aquests insectes). Aquest foment es fa mitjançant les ajudes agroambientals a diferent mena de cultius que atorga el Departament als agricultors amb un import anual d'uns 3,7 M €. També s'implementen a través de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), que són entitats privades sense ànim de lucre que agrupen persones agricultores i que tenen per objecte col·laborar amb l'Administració per a lluitar de manera col·lectiva contra agents nocius dels vegetals. Aquestes agrupacions també reben ajudes anuals del Departament d'Agricultura, que enguany seran de 1,9 M €.

La lluita biològica es duu a terme mitjançant insectes que es diuen beneficiosos o també fauna útil, fauna auxiliar o enemics naturals, i que depreden o parasiten insectes que són plagues. Poden parasitar dipositant un ou dins o prop del seu hoste, o bé depredar, com les marietes, que s'alimenten d'altres insectes. Conjuntament amb el IRTA i també les ADV, s'està treballant per a implantar la lluita biològica en diferents cultius, com és el cas de l'insecte paràsit del cotonet, i en els programes Fruit.net i Horta.net es fan estudis d'estratègies de lluita biològica i alternativa als productes fitosanitaris convencionals.

Al setembre de 2020, fruit de la col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura i les Comunitats Autònomes, es va elaborar el “Pla d'Acció de Delottococcus aberiae” on s'agrupen les mesures i actuacions per a la gestió de la plaga.

Font: IRTA

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals