La FAO promourà millores en les condicions laborals de les indústries pesqueres.

9/04/2021
  • Logotip FAO

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) prepara una guia pràctica amb recomanacions per a millorar “les condicions laborals” en tota la cadena de valor de la indústria pesquera, de la mar al consumidor.
L'experta de la subdivisió de comerç pesquer de la FAO Mariana Toussaint ha explicat, en un seminari virtual, que aquest organisme prepara una guia que recopili “tots els instruments, recomanacions i estàndards que existeixen” per a fomentar la responsabilitat social corporativa (RSC) en la pesca.
L'objectiu del document serà “facilitar a tots els actors de la indústria aplicar i millorar les condicions laborals, en tota la cadena (de producció pesquera), des de les xarxes al consumidor”, ha afegit Toussaint.
La representant de la FAO ha participat en el seminari “El sudoku de les certificacions pesqueres”, promogut per l'organització d'armadors tonyiners Opagac i centrat en el debat sobre l'expansió de les eco-etiquetes per al peix.
Toussaint ha apuntat l'interès dels consumidors de tot el món per adquirir peix “sostenible”, extret de manera respectuosa amb l'estat dels caladors.
Ha subratllat que aquesta tendència ha crescut tant als països desenvolupats com en les nacions en desenvolupament.
De moment, les directrius de la FAO sobre eco-etiquetes de la pesca i aqüicultura estableixen que han de ser “voluntàries” i tenir suport científic.
En relació a la coordinació d'una guia de RSC sobre la pesca, en la qual participen altres organismes de l'ONU, ha detallat que la FAO va presentar un esborrany en 2019, que implica conèixer l'opinió de la indústria, acadèmics i sindicats, però es “va frenar” el procés perquè havien de ser consultats els països.
Per això, la FAO té previstes reunions regionals per a aconseguir les aprovacions nacionals.
Per part seva, la directora de projectes de l'Organització de Productors Associats Grans Tonyiners Congeladors (Opagac), Isadora Moniz, ha explicat el projecte dels tonyinaires espanyols, que aspiren a certificar totes les seves captures en tres oceans amb el segell MSC (de pesca responsable). La flota tonyinera també compta amb el distintiu APR -de l'entitat Aenor-, que avala especialment el respecte als drets laborals.
Moniz ha assenyalat que ja hi ha uns 60 vaixells certificats -pertanyents a armadors espanyols- i entre 7 o 9 milions de llaunes de tonyina en els supermercats amb distintiu de pesca responsable.
Els vaixells vinculats a Opagac capturen prop del 8% de la pesca mundial de la tonyina tropical, una espècie amb un mercat molt competitiu.
Moniz també ha recordat el projecte de millora de pesqueres, impulsat pels tonyinaires juntament amb l'organització ecologista WWF en 2016, que busca potenciar bones pràctiques com l'ús de dispositius biodegradables, estudis per a reduir la mortalitat de taurons, rays i balenes o per a l'alliberament de fauna.

Font: EFEAGRO

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals