Les empreses pesqueres busquen tripulants

21/05/2020
  • Vaixell de pesca

La crisi sanitària pel coronavirus accentua la manca de personal en llocs de treball de sector pesquer, i posa de rellevància la importància dels mariners estrangers que pesquen amb la flota espanyola. El secretari general de la patronal d'armadors Cepesca, Javier Garat, ha declarat que en les últimes setmanes empreses de litoral, especialment de el golf de Cadis i de la Mediterrània, estan buscant personal estranger perquè no tenen tripulants suficients, i escasseja la mà d'obra espanyola ; la situació és aplicable a tota la costa espanyola.

Garat assenyala que abans de l'estat d'alarma per la pandèmia va haver mariners estrangers -amb permís de residència o fins i tot doble nacionalitat- que s'havien anat als seus països per descansar pel aturada biològica d'alguns caladors, perquè els tocava relleu o perquè l'embarcació estava en reparació.

Però ara no poden sortir dels seus països, per la falta de vols i les restriccions en frontera, com ha passat amb mariners originaris del Senegal o del Perú. En conseqüència, els armadors de flotes com la palangrera de superfície de la Mediterrània estan buscant personal, segons Garat, que apunta que, en alguns països, com el Senegal, la Cambra de Comerç espanyola està intentant noliejar vols per a finals d'aquest mes o juny.

El buit que deixen els tripulants estrangers posa de rellevància que falten treballadors en la pesca i això "no és nou", de manera que en cas que pugi l'atur i hagi recessió post covid-19 aquesta activitat podria convertir-se en "refugi" de altres segments com el turisme, com ja va passar el 2008, segons ha subratllat el president de la Federació Nacional de Confraries Pesqueres, Basilio Otero. No obstant això, si ara hi hagués espanyols o altres estrangers que viuen a Espanya i s'acaben de quedar a l'atur i volen optar per la pesca, no poden apuntar-se instantàniament, sinó que han de realitzar cursos, segons recorden des Cepesca.

El Règim Especial de la Mar de la Seguretat Social té un total de 61.283 treballadors afiliats; la inscripció d'estrangers fregava els 4.300 (dades de l'31 de març). Entre els treballadors forans del préssec, 983 són d'altres països de la Unió Europea i 3.313 d'orígens no comunitaris, mentre que, entre els estrangers d'altres països de la UE, destaquen els portuguesos (271) i romanesos (142). Entre els no comunitaris, un total de 816 procedeixen del Marroc i 242 del Perú. El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va modificar recentment la normativa sobre titulacions i certificats pesquers.

Una altra conseqüència sobre la qual alerta la flota des del principi de la pandèmia és la dificultat per rellevar els mariners que treballen en els vaixells de bandera espanyola que operen en els cinc continents, com han alertat Cepesca i l'Organització de Palangreros de A Guarda ( Orpagu). La dificultat de traslladar a aquests tripulants provoca que alguns mariners estiguin "doblant" o fins i tot "triplicant" torns perquè porten mesos amb aquesta situació, segons Garat, que afegeix que aquesta paralització fa a uns 500 mariners. El Govern ha facilitat la tornada a casa en avió i el relleu de prop de 200 mariners que treballaven en tonyinaires en aigües de les Seychelles. Actualment segueixen les gestions per a tripulants del Senegal, Costa d'Ivori o Namíbia.

Font: EFEAGRO.

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals