El MAPA reformarà 3 lleis donar més transparència a la cadena agroalimentària.

20/02/2020
  • Fernando Miranda

En la recent reunió de l'Observatori de la Cadena Alimentària, el secretari general d'Agricultura i Alimentació de l'MAPA, Fernando Miranda, ha destacat la intenció de el ministre, Luis Planas, d'obrir noves taules de diàleg amb tots els agents que participen en la mateixa. S'ha traslladat als representants el sector agroalimentari la proposta de fer més robustes les diverses cadenes de valor sectorials, perquè els productors puguin beneficiar millor de el resultat dels seus treballs.
Referent a això, Miranda, juntament amb el director de la Indústria Alimentària, José Miguel Herrero, va anunciar el reforç de la cadena de valor, a través de les reformes de les vigents Llei 38/1994 d'Organitzacions Interprofessionals, de la Llei 12/2013 de la Cadena i de la Llei 13/2013 d'Integració Associativa Agrària.
A través de la modificació de la Llei de la Cadena, el secretari general va explicar que es pretén incloure una relació més precisa de pràctiques comercials prohibides, establir una regulació contra la destrucció de la valor ( «venda a pèrdues») dels productes agraris al llarg de la cadena, i imposar l'obligatorietat de la inclusió de el cost de producció com a factor de referència per a l'establiment dels preus en els contractes agraris.
També es contempla, va afegir Miranda, donar publicitat de les sancions imposades a les empreses que incompleixin la normativa en els contractes amb els agricultors i ramaders.
El secretari general d'Agricultura i Alimentació ha recordat que aquesta nova reunió se celebra un any després per marcar una nova ruta, rellançant els estudis de la cadena de valor, que no es duien a terme des de 2013 o 2014, prioritzant sectors com l'oli d'oliva , les fruites i hortalisses i el sector lacti, per al que es constituiran grups de treball específics.
L'objectiu central, segons Miranda, serà «identificar en cada producte quins agents hi intervenen, quins costos suporten i veure com es construeix o crea finalment el valor, el que ens permetrà descriure com es reparteix el mateix al llarg de la cadena i de quina manera es retribueix a cada baula. Conèixer tota aquesta informació és important per després establir i tancar contractes entre les diferents baules ».
La intenció de l'MAPA és que l'àmplia reforma legislativa que es vol ara emprendre serveixi per incloure-hi alguns aspectes que ja estan en el Codi de Bones Pràctiques Mercantils a la Contractació Alimentària (CBPMCA), «sobretot aquelles que ens ajudin a consolidar les relacions de la cadena, per tal que el productor tingui més certesa i estabilitat en els seus intercanvis comercials », va afegir l'alt càrrec de l'MAPA.
Aquest nou impuls de l'Observatori com a font d'informació de la cadena alimentària va ser ben rebut per tots els membres de Ple que van participar en aquesta reunió.
Així, el vicepresident d'ASAJA, Ricardo Serra, va assegurar que l'Observatori «és el lloc propici per buscar solucions a la crisi de el sector agrari entre tots, amb mesures que passen per afrontar canvis legislatius necessaris i per conscienciar la societat que els agricultors han de percebre un preu just pel seu treball. »
Per la seva banda, Andoni García, membre de la Comissió Executiva de COAG, va considerar «imprescindible reprendre el treball de l'Observatori i les seves anàlisis, que fa anys que no actualitzar-se, tot i que caldrà esperar a veure com queda la revisió i les mesures a incorporar a la llei de la cadena alimentària. Mentre les mobilitzacions i les protestes de el sector continuaran fins que no hi hagi solucions a curt termini. »
Per la seva banda, Lorenzo Ramos, secretari general d'UPA, va afirmar que «el primer és aclarir què està passant amb la cadena alimentària, reformar la llei per evitar pràctiques fraudulentes que es cometen ara, encara que si no s'activen solucions els ànims en el camp no es calmaran. »
Igualment, el director general d'ASEDAS (supermercats d'alimentació) Ignacio García-Magarzo es va congratular també que, per fi, es reprengui el diàleg a l'Observatori de la Cadena Alimentària, davant d'una situació molt complexa i amb molts factors que incideixen en la pèrdua de la renda dels agricultors i que, per tant, exigeix ​​també múltiples solucions, sempre que el consumidor no surti perjudicat i pugui seguir gaudint de preus competitius. »
Des del MAPA es recorda que l'Observatori de la Cadena Alimentària és un òrgan col·legiat adscrit a la Direcció General de la Indústria Alimentària de el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, d'acord amb el que disposa l'article 19 de la Llei 12/2013, de 2 d'agost, de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària.
Des de juliol de 2018 fins avui s'han constituït en el si de l'Observatori, diferents grups, com el Grup de Treball de Cítrics, o el Grup de Treball de la Transparència amb data de 24 d'abril de 2019.
També es va celebrar a d'octubre de 2019 una Jornada de Reflexió sobre la cadena de valor d'al sector de la carn de porcí.

Font: AGRONEGOCIOS

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals