Reunió al Ministeri pels aranzels dels EUA

7/10/2019
  • Ministre Luis Planas

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, es reunirà el 7 d'octubre amb els consellers autonòmics en una jornada en què, a més dels temes sectorials i comunitaris, s'abordaran les conseqüències del "brexit" i els aranzels agroalimentaris anunciats per Estats Units.
L'agenda del ministre per a aquesta setmana també reflecteix trobades amb representants d'ASAJA, COAG, UPA, Cooperatives Agro-alimentàries d'Espanya i FIAB per tractar sobre els nous aranzels dels EUA, amb la possibilitat de plantejar ajudes als sectors afectats si l'Administració Trump compleix amb les seves propostes.
Després de l'anunci de l'Administració nord-americana d'imposar aranzels a la Unió Europea (UE), des de les autonomies diverses veus han demanat trobades amb el Govern per preparar plans de contingència, i fins i tot el president andalús, Juan Manuel Moreno, ha apuntat que tractarà aquest assumpte amb el futur comissari de Comerç Internacional, Phil Hogan, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la seva visita a Brussel·les en els pròxims dies.
El conseller d'Agricultura del Govern aragonès, Joaquín Olona, ​​va dir que "no es pot consentir que un conflicte derivat de les ajudes als avions ho acabin pagant els agricultors".
També el conseller d'Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural de Castella-la Manxa, Francisco Martínez, comprometia el màxim suport del Govern autonòmic al sector agroalimentari de la regió, especialment al formatge manxec, però també a l'oli, el vi i el porcí.
Des del Govern central, Planes ha subratllat que fins al proper 14 d'octubre els esforços de l'Executiu es centraran en exercir "pressió" de cara a les converses entre la Comissió Europa i els Estats Units perquè l'augment impositiu no arribi a aplicar-se.
El ministre va explicar que la decisió del país nord-americà es produeix com a conseqüència d'una sanció per les ajudes públiques concedides al consorci Airbus per part d'Alemanya, França, Espanya i el Regne Unit, alhora que ha detallat que Europa espera una resolució arbitral positiva per als seus interessos per unes subvencions similars d'Estats Units a Boeing.
A Espanya, els sectors més afectats per aquesta llista provisional publicada per l'Administració Trump són l'oli d'oliva, l'oliva, el vi, el bestiar porcí, el formatge i els productes de cítrics.
La pujada d'impostos va ser anunciada després de la decisió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) d'autoritzar als Estats Units a imposar sancions comercials a la UE per valor d'uns 6.800 milions d'euros, dels quals més de mil milions correspondrien a Espanya, segons els càlculs de l'Executiu.

Font: EFEAGRO

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals