Pugen els preus de l'oli d'oliva.

5/06/2018
  • Oli

La comercialització d'oli d'oliva s'ha agilitzat durant aquests dies, mentre que les cotitzacions en origen han repuntat lleugerament, el que podria anticipar un canvi de tendència respecte a les últimes setmanes i mesos, caracteritzats per poques transaccions i devaluacions gairebé constants, fins a provocar fins a una caiguda interanual de fins a un 39%.
El verge extra es va vendre a Espanya a una mitjana de dos cèntims més d'euro per quilo, el verge a 5 cèntims més respecte a la setmana passada i el llampant, a 4 cèntims d'euro més per quilo en origen, amb dades del 25 al 31 de maig, ha informat ASAJA-Jaén.
El Sistema d'Informació de Preus en Origen (POOLred) recull del 26 de maig a l'1 de juny un total de 49 operacions de compravenda entre almàsseres i comercialitzadores, amb volum de 3.674 tones i un preu mitjà de 2,43 euros per quilo de mitjana , si bé oscil·len entre els 2,59 de l'verge extra i els 2,15 de l'llampant passant pels 2,29 dels verges.
Les cooperatives són optimistes per al futur perquè la major disponibilitat d'oli d'oliva d'Espanya enfront d'altres països farà que els compradors tornin a fer comandes; l'estoc final d'enllaç amb la campanya 2018-2019 serà "ajustat" (unes 315.000 tones) i les collites a Itàlia i altres productors aniran a la baixa.
Aquestes empreses agràries creuen que darrere dels últims descensos de preus de l'oli hi ha el nerviosisme generat per l'arribada de les pluges des de finals de febrer, al qual se sumen les fortes importacions, al voltant de 106.500 tones a 30 d'abril.
COAG també apunta a la millora del sector, en descartar que hi pugui haver superproducció d'oli d'oliva, i encara que la pròxima campanya és superior a l'actual a Espanya, en el millor dels casos, no vindria a compensar la reducció que patiran altres països (com Itàlia).
El secretari general d'UPA-Jaén, Cristóbal Cano, ha explicat que la situació de preus en origen de l'oli d'oliva tan baixos en aquesta província en les últimes setmanes no se sustenta en cap criteri objectiu, més encara si es té en compte l'evolució d'exportacions, consum mundial i les disponibilitats d'oli. Ha detallat que el ritme de vendes ha estat baix en els últims mesos perquè els compradors feien aplec a Itàlia oa Grècia, per exemple; i que s'han estat realitzat projeccions de campanya "excepcional" per al pròxim any gràcies a les últimes pluges, circumstància que han impedit la recuperació dels preus. L'organització ha insistit que les precipitacions no han estat tan abundants a la província i la floració va molt endarrerida i és desigual, la qual podria tenir conseqüències en la producció.
I encara queda per davant l'estiu i, especialment, la tardor, que serà determinant -si plou o no- per als secans.
L'últim informe d'evolució del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient reflecteix algunes dades que incideixen en el possible canvi de tendència de mercat i preus. Aquest Departament valora especialment que el consum interior s'hagi estabilitzat en els últims mesos, aconseguint en el mes d'abril un volum superior al de la campanya passada. A més, l'exportació a l'abril ha superat les sortides mitjanes de la campanya anterior per al mateix mes i s'incrementa de forma significativa respecte als dos mesos anteriors.
En tot cas, les dades globals reflecteixen descensos del 18% en les vendes acumulades des d'octubre de 2017 fins a l'abril, amb 632.500 tones, després de caure tant les exportacions (fins 467.200 tones) com el mercat interior, que va absorbir 278.200.
El volum total d'existències se situa en 911.100 tones, que guarden almàsseres (673.100), envasadors (216.700) i la xarxa de la Fundació Patrimoni Comunal Oliverer (21.300 tones).

FONTS: Agroinformación i EFEAGRO

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals