El camp garanteix el subministrament, però demana suport

20/03/2020
  • Campo de lechugas

El combat contra el coronavirus també es lliura en les explotacions agrícoles o ramaderes, així com en els vaixells pesquers. El sector primari es torna en fonamental per a mantenir la cadena de subministrament i proveir els nostres supermercats. Així ho va reconèixer ahir el Ministeri d'Agricultura en un comunicat en el qual assegurava que «en el cas d'agricultors, ramaders, aqüicultors i pescaters han de poder continuar realitzant les labors necessàries, per a garantir el manteniment de l'activitat».

Això inclou no sols als productors i a la distribució, sinó als proveïdors d'inputs (fertilitzants, llavors, productes fitosanitaris, etc...) els qui podran continuar comercialitzant aquests productes, encara que només a professionals. En qualsevol cas, afegeixen des d'Agricultura, queden «limitades o suspeses» totes aquelles labors que no siguin essencials. Una instrucció que arriba l'endemà passat de la carta remesa per Pedro Barato, president de l'associació majoritària Asaja, al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació Luis Planas en la qual li expressava la «preocupació» del sector perquè les conseqüències de l'estat d'alarma sobre el moviment dels treballadors de les explotacions i la producció d'aliments. En la seva missiva, Barat sol·licita que es considerés «l'activitat agrària i ramadera com a prioritàries, de manera explícita», una petició compartida per l'Associació d'Empreses de Fabricants i Distribuïdors (AECOC).

També que es tinguessin en compte les particularitats d'aquest sector, com la necessitat de mantenir obertes llotges i mercats per a «donar sortida als animals d'especejament, d'engreixament i als que neixen en les explotacions amb destinació a esquer o sacrifici», i que es posessin en marxa mesures de caràcter fiscal i laboral per a esmorteir els efectes negatius de la crisi, com a ajornaments de préstecs, exempcions en l'IBI Rústic o la Seguretat Social i l'aplicació d'un IVA reduït, entre altres. En aquest sentit, Barat demana evitar «el tancament de les fronteres» complet i «mecanismes de garantia de preus i/o rendes», per si s'endurissin les restriccions. No obstant això, el major alleujament per a agricultors i ramaders va venir el dilluns des de Brussel·les, amb la suspensió de tots els tràmits administratius relacionats amb la PAC (Política Agrària Comuna) i el sector pesquer. En concret, en el cas de la sol·licitud directa d'ajudes de la PAC, es podran sol·licitar fins al 15 de juny quan el termini comprèn entre l'1 de febrer i el 30 d'abril. Aquests terminis van ser celebrats per Agricultura, que es compromet a facilitar la tramitació telemàtica.

Però, com està funcionant en els primers dies de l'estat d'alarma la cadena alimentària? Com ho viuen en el camp? El secretari general d'UPA, Lorenzo Ramos, destaca que «estem en una situació d'excepcionalitat, però podem sortir a treballar amb mesures com no viatjar més d'una persona en el cotxe». En aquest sentit, el responsable d'UPA assegura que «els agricultors i ramaders continuem treballant per a garantir que els aliments arribin». Un missatge similar al que transmet, la secretària general de Asaja Adoración Blanque, qui comenta que «el proveïment està assegurat». Tot això, entre mascaretes i guants, amb zones com Almeria, Granada o Múrcia en plena campanya d'hortalisses (pebrot, tomàquet, bròquil...), i quan es comença a plantar meló o síndria per a Setmana Santa.

Font: ABC Economia

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals