La Universitat de Saragossa guanya la VII convocatòria d'ajudes de la Càtedra AgroBank

8/03/2024
  • Entrega del premio

La Càtedra AgroBank ha premiat un projecte de la Universitat de Saragossa que pretén valorar si la tecnologia de Polsos Elèctrics d'Alt Voltatge (PEAV) permet la inactivació en flux continu del paràsit zoonòtic Anisakis per al processament de filets sencers de lluç o fins i tot lluços sencers, així com pescats més petits, oferint un producte de característiques sensorials similars al fresc, però garantint la completa seguretat alimentària del peix. Així, mitjançant aquesta tècnica, no seria necessària una posterior congelació en cas de consumir el producte cru o amb un cuinat que no garanteixi la inactivació del paràsit, com obliga la legislació actual. Es tracta d'un projecte del Grup de Noves Tecnologies de Processament dels Aliments, liderat pel Catedràtic Sr. Ignacio Álvarez Lanzarote, i de l'Institut Agroalimentari d'Aragó, amb la col·laboració de l'empresa Scanfisk Seafood.

El suport a aquesta iniciativa s'emmarca en la VII convocatòria d'ajudes de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari i compta amb una dotació de 15.000 euros. Enguany s'han presentat un total d'11 candidatures -enfront de les 7 de l'any anterior- a la convocatòria, procedents d'universitats i centres de recerca d'Andalusia (4), Aragó (3), Catalunya (1), Comunitat de Madrid (1), Comunitat Valenciana (1) i Castella i Lleó (1).

El grup que presenta la proposta guanyadora ha demostrat prèviament, amb tractaments en discontinu (peça a peça) usant un equip cedit per la companyia Elea Technologies, que tant a escala de laboratori (amb peces de lluç de 2‐3 centímetres) com a escala de planta pilot (fins a 10 cm) els tractaments de PEAV han permès inactivar el 100% dels Anisakis presents en les peces tractades. El producte així obtingut manté la seva vida útil i qualitat sensorial, sent aquesta superior a quan es congela i descongela el peix amb l'objectiu d'inactivar al paràsit. El projecte premiat pretén valorar l'última etapa d'implementació de la tecnologia PEAV en les condicions de processament de l'empresa, processant filets de peix o peixos sencers en flux continu (fins a 500 kg/h) amb la finalitat de confirmar els resultats obtinguts a menor escala, definir com seria un equip PEAV comercial per a aquesta aplicació, avaluant alhora els possibles contratemps que pugui comportar l'escalat d'aquesta tecnologia.

A l'acte de lliurament del premi han assistit la vicerectora de Transferència del Coneixement de la Universitat de Lleida, Olga Martín; la vicerectora de Transferència i Innovació Tecnològica de la Universitat de Saragossa, Gloria Cuenca; el director de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida, Antonio J. Ramos; el director de Xarxa de AgroBank, Carlos Seara; l'investigador premiat Ignacio Álvarez, i la responsable de Qualitat i R+D de l'empresa Scanfisk Seafood, Natalia Escursell.

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals