S'ha desenvolupat un sistema digital que autentica els productes del porc ibèric.

25/05/2021
  • Talla pernil

Una eina desenvolupada per investigadors de la Universitat de Còrdova (UCo) permet autenticar els productes del porc ibèric i determinar tant si l'explicitat en la seva etiqueta correspon amb la realitat, com si la carn ha estat sotmesa o no a congelació.
D'aquesta manera, es podrà detectar si existeix frau alimentós, pel fet que, a l'ésser un producte estacional, a partir del final de la matança al març s'entén que tota la carn que s'embeni procedent d'aquest animal ha estat sotmesa a congelació.
Segons ha informat avui la UCo, per a detectar els casos en els quals l'etiquetatge no reflecteixi aquesta circumstància o no es faci constar en els establiments d'hostaleria, l'Espectroscopia d'Infraroig Pròxim (NIRS) permetria determinar la qualitat, autenticitat i integritat dels productes del porc ibèric.
El Grup d'Enginyeria de Sistema Agroramaders de la UCo desenvolupa des de fa molts anys una línia centrada en mostrar el potencial d'aquesta tecnologia NIRS, una recerca que ha estat objecte de la tesi doctoral de l'enginyer agrònom Juan Manuel Càceres Nevat, dirigida pels doctors Ana Garrido Encallo i Emiliano de Pedro Sanz.
Aquest treball destaca les importants implicacions que tindria l'ús d'aquesta tecnologia per als consumidors, en general, i per als inspectors de control alimentós, ja que serviria per a la lluita contra el frau i per a l'autenticació de productes agroalimentaris, ja que permet detectar si una peça de carn ha estat sotmesa o no a un procés de congelació i descongelació, la qual cosa en qualsevol cas ha d'indicar-se correctament en l'etiquetatge.
L'autor de la tesi va valorar l'interessant que seria poder “distingir la carn fresca d'aquella que hagués estat sotmesa a congelació durant diferents mesos i a diferents temperatures, amb tècniques ràpides que permetessin no destruir la mostra i obtenir el resultat en segons, fonamentalment orientat a aquesta mena d'inspecció per a l'etiquetatge”.
D'aquesta manera, s'han desenvolupat models qualitatius, després d'haver analitzat 238 peces de llom, de les quals 143 eren fresques i 95 després de ser congelades, obtenint així una petjada espectral que és la que empra la tecnologia NIRS de cada peça que permet conèixer quina carn ha estat sotmesa o no a congelació.
L'avantatge d'aquesta tecnologia, a més de que no altera la carn, és l'estalvi de temps i de diners, ja que fins ara, calia traslladar la peça fins al laboratori i esperar dos dies per a obtenir el resultat, mentre que ara, en tot just uns segons, pot conèixer-se el diagnòstic in situ per a saber si s'està complint la normativa.

Font: EFEAGRO.

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals