Preocupació en el sector agrari davant l'anunci de l'acord de la UE amb Mercosur.

2/07/2019
  • Logotip

Després de gairebé 20 anys de negociació, l'acord de la UE i Mercosur es troba en un punt molt proper a la signatura. El sector agrari espanyol, representat per les organitzacions ASAJA, COAG, UPA i Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya s'ha adreçat al president del Govern, Pedro Sánchez, per expressar-li la preocupació dels productors agraris davant la signatura d'un acord desequilibrat que no tingui en compte certes produccions agràries, especialment algunes mediterrànies.
Segons el sector agrari espanyol, l'impacte de l'acord no només posaria en perill aquestes produccions sinó també el teixit econòmic de les zones productores, algunes ja molt castigades, i fins i tot el model productiu europeu més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
«De tots és conegut que el Govern espanyol ha estat durant anys, i ho és ara juntament amb Alemanya i altres socis europeus, defensor d'arribar a un acord amb Mercosur, però hem de recordar que també hi ha un altre bloc de països comunitaris encapçalat per França i Bèlgica que ha expressat la seva preocupació per aspectes concrets de l'acord.
Des del sector agrari espanyol som partidaris d'un comerç internacional just i equitatiu però sostenim que voler desenvolupar un acord amb Mercosur no ha d'estar renyit amb la defensa dels nostres interessos agrícoles i ramaders, base econòmica de les zones rurals i suport clau per fixar població en el territori i per a la gestió mediambiental. "
Per a les OPA i Cooperatives espanyoles, els estudis d'impacte elaborats en relació amb aquest Acord UE-Mercosur demostren que hi ha una sèrie de productes que patiran un greu efecte de posar-se en marxa l'acord en els seus actuals termes. En concret, de sectors tan importants per a Espanya com són la ramaderia, els cítrics o l'arròs.
«El boví de carn, un sector amb àmplia implantació en zones del nostre territori amb gran valor ambiental, suporta ja importacions de Mercosur que suposen el 80% de la carn de boví que entra a la UE i qualsevol concessió addicional introduirà forts desequilibris en aquest mercat en un moment en què haurem d'enfrontar també el Brexit.
En el cas dels cítrics, un sector molt afectat ja per l'augment de concessions acumulades per altres acords comercials com el de Sud-àfrica, la signatura d'aquest acord suposarà empitjorar encara més la situació en els propers anys per la liberalització de les importacions de suc de taronja del Brasil, que ja ostenta el 90% del mercat de la UE. Això suposarà el tancament de les poques indústries que queden a Espanya.
Un altre producte mediterrani que ha de ser reconegut com un sector sensible és l'arròs, que també ha patit ja les concessions d'altres acords comercials. Hem de recordar que l'arròs es cultiva a Espanya en zones mediambientalment molt sensibles i on no existeixen alternatives de cultiu ».
Destaquen les organitzacions representatives del sector agrari espanyol que totes aquestes concessions no solament fan perillar un teixit econòmic en les zones productores ja castigades, sinó que posa en dubte el model productiu que defensa la UE, més respectuós amb el medi ambient i d'acció pel clima, que serà impossible de controlar en les produccions de Mercosur i que entraran en unes condicions competitives millors i amb menys requisits en el mercat de la UE.
«En aquest sentit, hem de recordar les estrictes normes d'obligat compliment que regeixen per als productors europeus en matèria sanitària, fitosanitària, zoosanitària i de sanitat animal i de respecte mediambiental que la UE ha d'aconseguir que quedin garantides de forma clara i inequívoca en l'acord per assegurar als consumidors europeus que els productes alimentaris que adquireixin en el mercat comunitari compleixen amb tots els requisits i estàndards europeus ».
En definitiva, el sector agrari espanyol recorda que negar les greus conseqüències d'aquest acord en àmplies zones productives i productes sensibles no farà desaparèixer la realitat «i per tant el Govern d'Espanya té una responsabilitat amb els sectors concernits i d'acord amb les negociacions desenvolupades fins el moment mai s'ha percebut la defensa dels nostres sectors sensibles, com si han fet altres estats membres de la UE, especialment amb el boví ».

Font: www.agronegocios.es

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals